Popis:
|
Projekt "Zdravá výživa a škola" byl zahájen 1. 1. 2013 a byl realizován společně s partnery Mateřská škola Hvězdička, Liberec, Gagarinova 788/9, příspěvková organizace a Česká zemědělská univerzita v Praze, veřejná vysoká škola do 31. 12. 2014. Hlavním cílem projektu bylo zaměření na tvorbu a realizaci vzdělávacích programů pro pedagogické a nepedagogické pracovníky mateřských a základních škol v Libereckém kraji, které mělo za cíl si rozvíjet jejich profesní kompetence v oblasti zdravé výživy, s návazností na školní vzdělávací programy, skryté kurikulum a problematiku splňování výživových dávek, podle kterých se školní stravování řídí. Hlavními klíčovými aktivitami bylo:
- 1) Vytvoření vzdělávacích programů
- 2) Vytvoření výukových materiálů
- 3) Realizace vzdělávací nabídky
V rámci klíčové aktivity 1 bylo vytvoření tří vzdělávacích programů pro pedagogické i nepedagogické pracovníky, a to:
- a) program pro nepedagogické pracovníky - tvořen šesti na sebe navazujícími semináři, kdy 3 jsou teoretické a tři jsou praktické
- b) akreditovaný program pro pedagogické pracovníky - tvořen třemi na sebe navazujícími teoretickými semináři
- c) akreditovaný program pro širší skupinu - pro pedagogické i nepedagogické pracovníky - jednodenní kurz, který obsahuje všechny poznatky z kurzů jak pro pedagogické pracovníky, tak nepedagogické, včetně získaných poznatků z praktických kurzů realizovaných přímo ve školní kuchyni.
K těmto programům byly vytvořeny výukové materiály - didakticko-metodické listy pro pedagogické pracovníky, metodické listy pro nepedagogické pracovníky a skripta, která obsahují všechna témata z realizovaných seminářů, včetně návrhu výživových dávek. Na vytvoření vzdělávacích kurzů a výukových materiálů se kromě partnerů podíleli především odborní pracovníci, lektoři pod dohledem hlavního metodika. Realizace pilotních školení se ukázala jako přínosná pro obě strany, cíle projektu se podařilo naplnit.
|